top of page

A Villa Inspired Hospice

Rome, Italy

Inspired by the villas in and around the Italian landscape, this project took on a humbler interpretation of the this beautiful yet underused part of Rome near the Colosseum. Taking the existing terrain and using it as a natural separation of the hillside into semi-private and semi-public parts, the hospice sits atop the hill, allowing the residents to experience the entirety of the hill. The pergola-lined landscape stair leads to an overlook in which the Colosseum can be seen, while a grand fountain with flowered terraces engages the west side of the hill, and a cypress climb leads visitors to the cafe. Olive tree orchards, and herb gardens also offer activity for the residents, ultimately cultivating a pocket of positivity reinforced by nature in a setting typically regarded as dreary and melancholy. 

The design of the hospice is humble, yet elegantly taking precedent from the villa typology. The hospice allows its shape to engage with the landscape around it, and offers all of the needs for the residents inside. In the uppermost floor the main volume separates the male from the female wing, allowing a shared space in the middle. Apartment type rooms are offered for those residents who are long term stays, while shared bath and kitchen wings are provided to those staying shorter term. 

The Site

Utilizing topography to create the villa inspired terracing. 

Villa Site Close.jpg
Existing Conditions
Masterplan HD.jpg
Masterplan
Pergola_Section.jpg
Pergola Section
Fountain_Section.jpg
Hospice Section
Incline_Section.jpg
Cypress Section

The Hospice

A humble, yet beautiful villa inspired hospice.

Ground_Floor_All.jpg
First_Floor_All.jpg
Second_Floor_All.jpg
Section.jpg
Side_Elevation.jpg
Front_Elevation.jpg
Back_Elevation.jpg
bottom of page